١٤٠٣/١٢/٠٥ ٢:٤٤ ب ظ
کد خبر : ١٠٣٨٩٣
سومین همایش دو روزه "پتروتک" صبح امروز آغاز به کار کرد
سومین همایش پتروتک امروز (یکشنبه، پنجم اسفند) با همکاری همه ارکان زیست‌بوم فناوری و با حضور جمعی از مدیران ارشد وزارت نفت با مشارکت و حمایت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و چهار شرکت اصلی همزمان با روز مهندس آغاز به‌کار کرد.
به گزارش بازار انرژی، حمید بورد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در همایش پتروتک طی سخنانی با بیان اینکه با تمرکز بر توسعه فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و دیجیتال‌سازی، گام‌های بلندی برای افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌ها و ارتقای مدیریت مخازن نفتی برداشته شده است، گفت: این راهبرد افزون بر بهبود عملکرد صنعت نفت، از غافلگیری فناورانه نیز جلوگیری می‌کند.
وی با بیان اینکه راه میانبر برای عبور از چالش‌های اقتصادی کشور، بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته است، اظهار کرد: طی ۶ ماه گذشته، بیش از ۱۵ نشست با فناوران، نخبگان و جوانان مستعد کشور برگزار شده، همچنین بخش پژوهشی و مهندسی شرکت نفت نیز خروجی‌های قابل توجهی در این زمینه داشته است.
وی افزود: دو راهبرد اصلی در حوزه فناوری برای شرکت ملی نفت ایران تعریف شده است. راهبرد نخست، بهبود عملکرد سازمانی با تکیه بر فناوری‌های نوین است که به کاهش زمان، کاهش هزینه‌ها و افزایش کیفیت منجر می‌شود. راهبرد دوم، جلوگیری از غافلگیری فناورانه است، چراکه پیشرفت سریع فناوری در جهان، در صورت نبود برنامه‌ریزی مناسب، می‌تواند چالش‌های جدی برای کشور به همراه داشته باشد.
استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت مخازن نفتی
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برنامه‌ریزی دقیقی در زمینه‌های مختلف، به‌ویژه هوش مصنوعی، در دستور کار این شرکت است، بیان کرد: یکی از مهم‌ترین پروژه‌ها، استفاده از هوش مصنوعی در مدیریت مخازن نفتی است. به‌تازگی نشستی با یکی از متخصصان ایرانی برگزار و همکاری‌هایی در این زمینه آغاز شده است.
بورد با اشاره به اینکه یکی از کشورهای همسایه ایران توانسته است بیش از ۲۵ درصد میدان‌های نفتی خود را با فناوری‌های هوش مصنوعی مدیریت کند و از این طریق، حداقل ۸۰ درصد افزایش تولید داشته باشد، تصریح کرد: امیدوارم به‌زودی شاهد اجرای این طرح  در داخل کشور باشیم.
وی با بیان اینکه طرح دیجیتال‌سازی در شرکت ملی نفت ایران با بهره‌گیری از فناوری‌های هوشمندسازی به‌زودی اجرایی می‌شود، گفت: به همین منظور از تمام نخبگان و متخصصان حوزه فناوری دعوت می‌کنم پیشنهادها و ایده‌های خود را ارائه دهند، همچنین فراخوان رسمی برای همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان به‌زودی اعلام خواهد شد تا از ظرفیت‌های آنان در این مسیر بهره‌گیری شود.
افزایش برداشت نفت با اجرای راهکارهای فناورانه
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران یکی از چالش‌های اصلی در این مسیر را اجرای فناوری‌های نوین دانست و تصریح کرد: بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان با وجود ارائه فناوری‌های ارزشمند، در اجرای عملیاتی آنها با مشکل مواجه می‌شوند. در همین راستا شرکت ملی نفت ایران برنامه‌ریزی کرده است اجرای فناوری‌های ارائه‌شده از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان را به‌عهده بگیرد و آنها را در میدان‌های نفتی و آزمایشگاه‌های عملیاتی به‌کار گیرد.
بورد با بیان اینکه بحث مقدار برداشت نفت از میدان‌ها نیز از دیگر موضوعات مورد توجه است، افزود: بر اساس آمارها، میانگین برداشت از میدان‌های نفتی در جنوب کشور حدود ۲۵ درصد است، اما با راهکارهای فناورانه می‌توان این مقدار را افزایش داد.
وی بر لزوم همکاری گسترده‌تر میان صنعت نفت و حوزه فناوری تأکید کرد و گفت: از تمام فعالان این حوزه درخواست می‌کنم در مسیر توسعه هوشمندسازی صنعت نفت مشارکت فعال داشته باشند.
ضرورت استفاده از فناوری‌های روز دنیا
مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه از هر ایده‌ای که به ما کمک کند، استقبال می‌کنیم، گفت: شرکت ملی نفت ایران با یکی از دانشگاه‌های کشور  اتریش در زمینه استفاده از فناوری‌های روز دنیا همکاری دارد.
بورد ادامه داد: ما افزون بر بحث مدیریت هوشمند ماشین، نیاز به فناوری‌های جدید داریم. با افزایش راندمان بهره‌وری و افزایش تولید می‌توانیم به اقتصاد کشورمان و همچنین به سازمانی که حضور داریم خدمت کنیم که سبب ماندگاری می‌شود.
وی با بیان اینکه همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران، در شش ماهی که از دولت چهاردهم می‌گذرد در افزایش تولید نفت و گاز با وجود تحریم و مشکلات دیگر که امکان مطرح کردن آن وجود ندارد، اعداد خوبی را به ثبت رسانده‌اند، بیان کرد: در این مدت در صادرات نفت خام نیز وضعیت مطلوبی داشتیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه رکورد تولید گاز در زمستان برای چند مرتبه شکسته شد و در بالاترین رکورد به حدود یک میلیارد و ۱۱۵میلیون مترمکعب رسید که آمار بسیار بالایی است، گفت: در موضوع مصرف انرژی البته باید کارهای اساسی انجام شود، تولید یک میلیارد مترمکعب گاز در روز توان کمی نیست، اما مصرف بسیار بی‌رحم و بالا است.
بورد با بیان اینکه در برنامه هفتم باید به تولید یک میلیارد و ۳۵۰ هزار مترمکعب گاز در روز برسیم، بیان کرد: با این شتاب مصرف، ناترازی گاز قابل جبران نیست.


استحصال ۳۳ درصد گاز دنیا با استفاده از فناوری‌های پیشرفته
همچنین در این مراسم امید شاکری معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با اشاره به مدیریت مطلوب سوخت زمستانی از سوی وزارت نفت اظهار کرد: طبق گزارش‌ها، مصرف انرژی از سال ۱۹۵۰ به بعد به‌طور چشمگیری افزایش یافته و در سال ۲۰۱۰، جمعیت جهان نسبت به سال ۱۸۵۰ پنج برابر شده است.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت ادامه داد: از سال ۱۹۷۵ به بعد، افزایش مصرف انرژی تأثیرات زیست‌محیطی خود را نشان داده و این موضوع سبب شده است کشورها به‌دنبال تغییر مسیر از سوخت‌های فسیلی سنتی به سمت انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر باشند.
شاکری با بیان اینکه هدف اصلی این گذار، مقابله با تغییرات آب‌وهوایی و ایجاد یک سیستم انرژی پایدار در کره زمین است، اظهار کرد: عوامل متعددی برای تحقق این هدف ضروری هستند، ازجمله می‌توان به توسعه فناوری‌های ذخیره‌سازی انرژی، خودروهای برقی، پذیرش فناوری‌های جدید از سوی جوامع، توسعه زیرساخت‌های مرتبط با هیدروژن و توزیع انرژی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، آینده انرژی جهان به سمت کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی پیش می‌رود، هرچند این منابع همچنان نقش محدودی در تأمین انرژی خواهند داشت. سال ۲۰۱۳، مؤسسه مرکزی مدیریت، که از مؤسسات برجسته بین‌المللی محسوب می‌شود، گزارشی درباره فناوری‌های ذخیره‌سازی انرژی و تأثیرات آن منتشر کرد که نشان‌دهنده اهمیت نوآوری‌های فناورانه در مسیر دستیابی به انرژی پایدار است.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با اشاره به اینکه کشورهای پیشرفته در حال تدوین برنامه‌های راهبردی برای استفاده از فناوری‌های نوین انرژی و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی هستند، گفت: این تغییرات در راستای حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار جهانی انجام می‌شود و مهندسان در این مسیر نقش کلیدی ایفا خواهند کرد.
شاکری با بیان اینکه در سال ۲۰۲۵ فناوری‌های پیشرفته در حوزه نفت و گاز، که در سال ۲۰۱۳ پیش‌بینی شده بود تأثیر بسزایی در آینده دنیا خواهند داشت و همچنان به روند رو به رشد خود ادامه می‌دهند، گفت: در آن زمان، مؤسسه‌های خارجی پیش‌بینی کرده بودند که ارزش بازار این فناوری‌ها بین ۱۴ تا ۳۳ تریلیون دلار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه امروز ارزش بازار فناوری‌های پیشرفته در اکتشاف و استحصال نفت به ۱۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است، اظهار کرد: نفت اضافی که با استفاده از فناوری‌های حفاری هیدرولیک و مانیتورینگ مایکروسافت تولید شده، ۶.۲ میلیارد بشکه افزایش یافته است. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۴۰ ، ۳۳ درصد گاز دنیا از فناوری‌های پیشرفته از محل شیل‌های گازی به‌دست می‌آید، در حالی که در آمریکای شمالی این مقدار به ۸۰ درصد می‌رسید. تأثیرات انقلاب فناوری در حوزه نفت و گاز بر بازارهای جهانی محسوس است.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت ادامه داد: برخی تحلیل‌گران معتقدند آمریکا، روسیه و اوکراین را وارد جنگ کرد تا بتواند روسیه را از بازار گاز اروپا خارج کند، از سوی دیگر تغییرات اقلیمی و دیجیتالی‌ شدن جهان نیز از دیگر چالش‌هایی هستند که با آنها مواجه هستیم.
موفقیت ایران در ساخت کاتالیست‌های نفت و گاز
شاکری با بیان اینکه صنعت نفت ایران با چالش‌هایی از جمله افت تولید میدان‌های نفت و گاز، تحریم‌ها، کمبود منابع مالی و سرمایه‌گذاری و دسترسی به فناوری پیشرفته مواجه است، تصریح کرد: ایران با داشتن ۱۰ درصد ذخایر نفت جهان و ظرفیت تولید روزانه ۶ میلیون بشکه نفت، بزرگ‌ترین دارنده ذخایر نفت و گاز در مجموع جهانی محسوب می‌شود.
وی افزود: برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم، نیاز به سرمایه‌گذاری‌ ۱۵۰ میلیارد دلاری در بخش بالادست و پایین‌دستی است. شرکت‌های ایرانی در سال‌های اخیر در حوزه فناوری و نوآوری در صنعت نفت دستاوردهای زیادی از جمله ساخت پمپ‌های چندفازی و مبدل‌های تجهیزات با فناوری بالا که سبب کاهش وابستگی به واردات شده‌اند.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: در حوزه کاتالیست نیز موفقیت‌های بزرگی به‌دست آمده و همکاری‌های مؤثری با دانشگاه‌ها و صنعت نفت برقرار شده است.
راه‌اندازی صندوق پژوهش و فناوری نفت و گاز 
شاکری با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر، گام‌های مهمی در این مسیر برداشته شده و صندوق پژوهش و فناوری نفت و گاز راه‌اندازی شده است، افزود: با وجود این، برای تکمیل این زنجیره، همکاری‌های فناورانه باید در قالب یک شبکه منسجم شکل بگیرد. ایجاد بستر مناسب برای جذب فناوری، هم‌افزایی بین شرکت‌های توسعه‌دهنده و عرضه‌کننده فناوری و بهره‌گیری از توان داخلی، می‌تواند به افزایش ضریب بازیافت در میدان‌های نفت و گاز، توسعه اشتغال مفید، صدور خدمات فنی و مهندسی و افزایش درآمد ملی منجر شود.
وی بیان کرد: تحقق این اهداف نیازمند تعامل و همکاری گسترده میان بخش‌های مختلف صنعت نفت است تا با ایجاد ظرفیت‌های جدید، زمینه رشد و شکوفایی فناوری‌های بومی در این صنعت راهبردی فراهم شود.
برچسب ها
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :