١٤٠٣/٠٤/٠٢ ٩:٠٦ ق ظ
کد خبر : ١٠٣٦٩٨
نقش محوری ایران در تنظیم استراتژی جدید سازمان شانگهای پیرامون حوزه انرژی
سازمان همکاری‌ شانگهای از جمله سازمان‌های مهم بین‌المللی است که توانسته با سیاست‌های خود نقش تعیین‌کننده‌ای در اقتصاد کشور‌های عضو و حوزه مدیریت بازار انرژی ایفا کند و ایران از سال ۲۰۲۱ با عضویت در این سازمان به یکی از بازیگران کلیدی این سازمان به ویژه در حوزه انرژی تبدیل شده است.
به گزارش بازار انرژی از وزارت نیرو، انرژی یکی از موضوعات کلیدی و مورد توجه سازمان همکاری‌ شانگهای در سال‌های گذشته بوده است و به همین منظور وزرای انرژی این سازمان به صورت دوره‌ای گرد هم می‌آیند تا نسبت به بررسی آخرین اقدامات و برنامه‌ریزی‌های مشترک در این حوزه بحث و تبادل نظر کرده و سیاست‌های کلان سازمان را ترسیم کنند.
در دیدار جدید وزرای انرژی سازمان شانگهای که ظرف دو سه روز گذشته در کشور قزاقستان و با حضور وزرای انرژی کشور‌های عضو برگزار شد، نیز اعضا مباحث مختلف به ویژه تقویت سند توسعه همکاری‌ها در حوزه انرژی را مورد بررسی قرار دادند، دور جدیدی از مذاکرات در حوزه انرژی که با ارائه بسته پیشنهادی ایران در ۷ محور و موافقت سایر اعضا با این بسته پیشنهادی رو به رو شد.
علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران در این نشست پیرامون بسته پیشنهادی ایران گفت: ایران، با توجه به آینده انرژی، بر اهمیت محور‌هایی چون ایجاد بازار برق منطقه‌ای بین کشور‌های عضو، ارتقای امنیت انرژی، توسعه ظرفیت آب شیرین‌کن‌های برقی، توسعه فنی و تجاری‌سازی منابع ذخیره‌ساز انرژی و خودرو‌های برقی، توجه به مقوله کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، تبادل دانش فنی و همکاری‌های علمی و تبادل خدمات فنی و مهندسی حوزه انرژِی برای همکاری‌های مشترک تأکید دارد.
وزیر نیرو در همین رابطه توضیح داد: ایجاد یک بازار برق منطقه‌ای بین کشور‌های عضو، با بهره‌گیری از ظرفیت تولید برق بیش از ۴ هزار گیگاوات، می‌تواند به پایداری و افزایش بهره‌وری شبکه‌های برق کشور‌ها کمک کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: ارتقای امنیت انرژی در کشور‌های عضو این پیمان، از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و افزایش بهره‌وری انرژی به عنوان دو بازوی مهم و اقدام اساسی در حوزه امنیت انرژی شناخته می‌شوند.
محرابیان در ارتباط با اهمیت انرژی‌های تجدیدپذیر نیز خاظرنشان کرد: در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر، ظرفیت بالا و بالقوه‌ی موجود در کشور‌های عضو، می‌تواند زمینه‌ساز توسعه این منابع شود. از سوی دیگر، افزایش بهره‌وری انرژی از طریق بهبود فرآیند‌ها و تکنولوژی‌های نوین می‌تواند به کاهش مصرف انرژی و هزینه‌ها کمک کند.
وی در ادامه یکی از مهمترین چالش‌های پیش‌روی جهان و همچنین کشور‌های عضو در آینده‌ای نزدیک‌را امنیت آب برشمرد و افزود: کمبود آب شیرین مورد نیاز برای توسعه‌ی کشور‌ها در کنار تهدیداتی همانند تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی، می‌تواند امنیت آب و در نتیجه امنیت ملی کشور‌های عضو را به خطر اندازد. در این راستا، توسعه ظرفیت‌های آب شیرین‌کن‌های برقی به خصوص از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند یک راه‌حل پایدار برای این چالش باشد.
وی همچنین با بیان اینکه منابع ذخیره‌ساز انرژی و خودرو‌های برقی از محور‌های مهم آینده صنعت برق به شمار ‌می‌روند، اظهار کرد: توسعه فناوری‌های مرتبط با این حوزه‌ها و تجاری‌سازی آن‌ها می‌تواند به پیشرفت‌های قابل توجهی منجر شود.
وزیر نیرو در تشریح توجه به مقوله کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای نیز اظهار داشت: همکاری‌های کشور‌ها درچارچوب سازمان همکاری شانگ‌های برای کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و مشارکت در بازار‌های جهانی کربن، نقش کلیدی در مقابله با تغییرات اقلیمی ایفا می‌کند.
وی با تأکید بر ضرورت تبادل دانش فنی، محصولات و خدمات بین کشور‌های عضو تصریح کرد: کشور‌های عضو این سازمان، از پتانسیل قابل توجهی در ارائه کالا‌ها و خدمات روزآمد در حوزه برق و انرژی، برخوردارند. جمهوری اسلامی ایران نیز با داشتن تجربه‌های گسترده در حوزه‌های مختلف فنی و مهندسی برق و اجرای پروژه‌های بزرگ ملی و بین‌المللی در این حوزه، آمادگی خود را برای صدور این خدمات به کشور‌های عضو اعلام دارد.

تمام پیشنهادات ایران در سند جدید همکاری تصویب شد
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در حاشیه اجلاس شانگهای در دیدار با " نورجان نورژیگیتف" وزیر منابع آب و آبیاری قزاقستان، گفت: ایران در این دوره پیشنهاداتی را به دبیرخانه ارائه کرد که خوشبختانه همه پیشنهادات ما در سند تصویب شد.
وی گفت: با توجه به شرایط تغییرات اقلیمی و رویکردهای جامعه جهانی مبنی بر کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای ناگزیر هستم توجه ویژه‌ای بر توسعه تجدیدپذیرها داشته باشیم؛ اخیرا در اجلاس کاپ ۲۸ نیز به این موضوع تاکید داشتیم.
محرابیان یادآور شد: دو محور مهم مطرح شد که مربوط به توسعه‌ انرژی تجدیدپذیر بادی و خورشیدی و استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای می‌شود.
وزیر نیرو اظهار کرد: امروزه تولید برق از طریق انرژی هسته‌ای در دستورکار قرار دارد. بايد مراقب بود که این سازمان در توسعه انرژی‌های نو، از انرژی هسته‌ای غافل نشود.
وی بیان کرد: این در حالی است کشورهای عضو این سازمان سابقه طولانی در استفاده از این انرژی دارند.
وی ضمن اعلام آمادگی ایران برای اجرایی کردن سند جدید همکاری کشورهای عضو شانگهای، بر تقویت و توسعه همکاری های دو جانبه ایران و قزاقستان تاکید کرد.
محرابیان اضافه کرد: اگر پتانسیل‌ها ادغام شوند اقداماتی را می‌توان صورت داد که اثرات مثبت آن شامل حال ایران و قزاقستان می شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه ایران دارنده بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان است ابراز داشت: این امکان فراهم می‌شود تعاملات به ویژه در حوزه ترانزیت بین دو کشور گسترش یابد.
وی اضافه کرد: ایران آمادگی دارد با روش های تکنیکی و حقوقی حجم روابط را به ویژه در حوزه انرژی با کشور قزاقستان توسعه دهد.
وی افزود: ایران در حوزه برق در بخش تولید، انتقال و توزیع ظرفیت‌های خوبی دارد، همچنین در زمینه تجهیزات برقی پروژه‌های مختلفی را در داخل و خارج از کشور اجرا کرده است.
محرابیان تاکید کرد: ایران جزو چند کشور برتر دنیا در  حوزه تولید توربین های گاز به شمار می رود و فناوري های به روز دارد. همچنین در زمینه خدمات رسانی به نیروگاه ها، هوشمند سازی شبکه، توربین های برق آبی فعال است.

آمادگی ایران و بلاروس برای همکاری در زمینه تولید توربین‌های گازی
علی اکبر محرابیان در حاشیه چهارمین نشست وزیران انرژی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در دیدار با وزیر انرژی بلاروس با اشاره به تاکید ویژه رئیس جمهور شهید برتوسعه روابط با کشورهای منطقه بویژه بلاروس گفت: روابط بین ایران و بلاروس روابط ممتازی در سطح سیاسی است. این روابط همیشه رو به توسعه وگسترش در دولت های مختلف ایران  بوده است.
وی با بیان اینکه کشور بلاروس یک کشور پیشرفته از نظرصنعتی و سطح تکنولوژیکی است، ادامه داد: این کشور از نظر الکترونیک،  ماشین آلات معدن و تجهیزات مختلف در سطح خوبی قرار دارد.
محرابیان با بیان اینکه ایران کشور پیشرفته ای است و بعد از انقلاب رشد چشمگیری در حوزه صنعتی داشته است اظهار کرد: روابط ایران و بلاروس در حوزه اقتصادی نیاز به تقویت دارد.
وزیر نیرو ادامه داد: در زمینه توربین گازی آمادگی همکاری با بلاروس در زمینه فروش و خدمات پس از فروش داریم.
ویکتور کاارانکویچ، وزیر انرژی بلاروس ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت رئیس جمهور ایران، گفت: کشور بلاروس از لحاظ شبکه انرژی در حال توسعه است و فرایندهای توسعه تحت نظر رئیس جمهور و دولت بلاروس است.
وی با اشاره به نیروگاه هسته ای بلاروس افزود: با راه اندازی این نیروگاه از یک طرف امنیت انرژی بلاروس تامین شده  و استقلال این کشور از لحاظ انرژی حفظ شده است و انرژی مورد نیاز بلاروس در کشور تولید می شود.
وی ادامه داد: این نیروگاه انگیزه ای شد تا ضمن تنوع در تامین انرژی، مصرف برق ما از این نیروگاه بهره مند شده است.
وی با اشاره به اقدامات بلاروس در افزایش کارایی صنایع در استفاده از انرژی وصرفه جویی انرژی ادامه داد:فرآیند دیجیتالی سازی صنایع انرژی به سرعت در حال انجام است.


 
برچسب ها
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :