به گزارش سهام انرژی از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو(پاون)، رضا اردکانیان وزیر نیرو با تاکید بر اینکه بارندگیهای چند روز اخیر در کشور موجب افزایش ۵۶ میلیمتری ارتفاع بارندگیها در ایران شده است، گفت: در سوابق موجود ما سامانه و موج بارشی با این شدت، وسعت و مدت بیسابقه بوده است و وقوع این سه عامل در کنار هم اتفاق بزرگی را رقم زده است.
وی با اشاره به اینکه حجم فعلی آب موجود در مخازن سدهای کشور به 35 میلیارد مترمکعب رسیده است، گفت: این رقم سال گذشته در همین بازه زمانی حدود ۲۳ میلیارد مترمکعب بوده است.
وزیر نیرو حجم کل مخازن سدهای کشور را ۵۰ میلیارد مترمکعب دانست و افزود: وقوع سیلابهای اخیر در کشور موجب شده است تا ۷۰ درصد ظرفیت مخازن سدهای کشور پر شود و امیدواریم تا پایان سال آبی جاری مابقی مخازن سدهای کشور نیز آبگیری شوند.
اردکانیان با اشاره به اینکه بارندگیهای چند روز اخیر موجب آبگیری تالابهای وسیعی در کشور شده است، ادامه داد: وقوع سیلابهای فروردینماه باعث شده است تا در حال حاضر۲۰ درصد تالاب هامون و هیرمند، ۷۰ درصد تالاب حله بوشهر، ۱۰۰ درصد تالاب گندمان بروجن، ۸۰درصد تالاب چغاخور چهارمحال و بختیاری، ۹۰ درصد بخش ایران تالاب هورالعظیم، ۸۰ درصد تالاب بامدژ اهواز و۴۰ درصد تالاب مهارلو استان فارس آبگیری و پر شود.
وی با اشاره به سرریز تالاب زریوار کردستان، گفت: در پی وقوع بارشهای شدید چند روز اخیر در کشور حدود ۴۰ درصد تالاب مهارلو استان فارس، ۵۵ درصد تالابهای میقان و آقگل در استان مرکزی آبگیری شده و چهار تالاب گمیشان، آلاگل، اجیگل و آلماگل استان گلستان پر شدهاند. افزایش حجم وسیع آب تالابهای کشور در طی همین چند روز در حالی است که بسیاری از تالابها سالهای متمادی رنگ آب به خود ندیده بودند.
افزایش ۳۲ سانتیمتری تراز دریاچه ارومیه/ ورود ۳.۸ میلیارد مترمکعب سیلاب به سدهای خوزستان در طی یک هفته اخیر
وزیر نیرو با اشاره به افزایش ۷۰۰ میلیون مترمکعبی آب دریاچه ارومیه بر اثر وقوع بارندگیهای چند روز اخیر، ادامه داد: تراز این دریاچه نیز حدود ۳۲ سانتیمتر افزایش پیدا کرده است.
اردکانیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در طی یک هفته اخیر حدود ۳.۸ میلیارد مترمکعب سیلاب وارد مخازن سدهای خوزستان شده است، گفت: حدود ۷۱ درصد از سیلابهای استان در مخازن سدها آرام گرفته و مابقی آن نیز به سمت پایین دست سدها از جمله برای بهرهمندی در تالابها رهاسازی شده است.
وی ادامه داد: براساس پیش بینیهای صورت گرفته سیلابهای چند روز آینده خوزستان سه میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب وارد مخازن سدهای استان خواهد کرد که بخشی از آن در سدها آرام خواهد گرفت و مابقی آن نیز مطابق برنامهریزی انجام شده رهاسازی خواهد شد.
وزیر نیرو با اشاره به بازدید خود از سدهای مخزنی کرخه، دز و گتوند، گفت: در وهله نخست بحث پایداری این سازههای آبی بزرگ به شدت مورد توجه است چرا که پایداری این سدها ارتباط مستقیمی با سلامت و امنیت جامعه دارد.
اردکانیان در پایان گفت: سد کرخه به عنوان بزرگترین سد کشور از حیث حجم مخزن این روزها مقاطع زمانی بی سابقهای را در تاریخ حیات خود تجربه میکند به طوری که در حال حاضر ۵.۲ میلیارد مترمکعب آب در مخزن این سد ذخیره شده است و از حیث پایداری نیز شرایط مناسبی دارد.
بنابراین گزاش پایگاه خبری وزارت نیرو، محمد حاجرسولیها مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در زمینه وضعیت سدهای خوزستان گفت: به تبع بارندگیها، روانابهای خوبی در سطح کشور داشتیم و در این مدت به تنهایی چیزی حدود ۷.۵ میلیارد مترمکعب رواناب سطحی در کشور ایجاد شد.
وی در حاشیه بازدید از سدهای خوزستان گفت: دو سوم روانابهای کشور به سدهای خوزستان وارد شده است. بارندگی های اخیر بی سابقه بوده واین جبهه بارندگی به لحاظ شدت، مدت و فراگیری متوسط بارندگی در کشور را با افزایش ۵۰ الی ۵۵ میلیمتری به ۲۶۰ میلیمتر رساند.
حاجرسولیها در ادامه افزود: هر چند برای بخشی از کشور در استانهای شمالی که سدهای بزرگ نداریم، خساراتی بههمراه داشت، اما برای بعضی از نقاط کشور که سدهای بزرگی داشتیم، این بارندگی نعمت بود، خصوصا در استان خوزستان که از۳۹ میلیارد مترمکعب که از ابتدای سال آبی در کشور رواناب داشتیم، بیش از دو سوم این روانابها به سدهای استان خوزستان جاری شد که نسبت به سال گذشته سه برابر افزایش یافته است.
حاج رسولیها با نعمت خواندن بارندگیهای اخیر اظهار کرد: با بارندگیهای اخیر، ذخایر آبی خوبی برای آب شرب خیلی از مناطق شهری فراهم آمد و همچنین آب کشت تابستانه و پائیزه سال جاری تامین شد که نعمت بزرگی برای کشور محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در خاتمه تصریح کرد: طبق پیشبینیهای هواشناسی، دو یا سه جبهه بارشی دیگر در روزهای آینده خواهیم داشت که با توجه به پر بودن مخازن سدهای کشور بخصوص در خوزستان، مدیریت مخازن باید با دقت بیشتری صورت گیرد تا ضمن بهرهمندی حداکثری از این شرایط، با کمترین خسارات ممکن روبرو شویم.