١٣٩٨/٠٧/٢٩ ٣:٢٩ ب ظ
کد خبر : ٧١٦٤٣
اولین کنفرانس توسعه نظام مالی صنعت نفت برگزار می شود
کنفرانس توسعه نظام مالی در صنعت نفت قرار است ۲۰ آذرماه امسال در محل پژوهشگاه صنعت نفت با هدف ایجاد شناسایی و ساختن ابزارهای جدید برای تامین مالی پروژه های صنعت نفت برگزار شود.
به گزارش خبرنگار سهام انرژی، به مناسبت برگزاری اولین کنفرانس توسعه نظام مالی صنعت نفت ، صبح امروز(29 مهرماه 98 ) در موسسه مطالعات بین المللی انرژی، نشست خبری در زمینه اهمیت و دلایل برگزاری این کنفرانس با حضور دهکردی رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی، دکتر عبده تبریزی دبیر کنفرانس و سعید اسلامی بیدگلی عضوکمیته راهبردی این کنفرانس، تشکیل شد.
حسین عبده تبریزی دبیر کنفرانس در این نشست با بیان اینکه صنعت نفت و گاز کشور به طور جدی نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین دارد، گفت: شاید دو دهه گذشته به قدر کافی در این صنعت سرمایه‌گذاری نشده و هم اینکه تغییرات در تکنولوژی و بازار جهانی ایجاد شده که نیازمند تحرکات جدید است. در چنین شرایطی تحریم‌ها هم اعمال شده و فروش نفت و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تقریبا ناممکن شده است. سوال این است که در چنین فضایی چگونه می‌توان تهدید را به فرصت تبدیل کرد؟ تامین مالی از داخل تا چه حد ممکن است و از چه روشی دنبال شود تا مسائل تامین مالی حل شود؟
وی افزود: طی 40 سال گذشته میزان قابل توجه‌ای نقدینگی در کشور تولید شده که 23 درصد نقدینگی به خاطر ضعف خانوار روی دارایی‌ها می‌نشیند. مردم به خاطر محدودیت‌ها نمی‌توانند سرمایه‌گذاری کنند بنابراین اضافه پولشان به دارایی‌های سرمایه‌ای تعلق می‌گیرد و امکان اینکه نقدینگی به تولید انتقال یابد ممکن نیست.
این کارشناس حوزه اقتصادی با بیان اینکه حوزه نظام‌های مالی مثل بانک و بیمه و بازار سرمایه راه‌حل‌هایی برای جذب نقدینگی اضافی هستند، افزود: دانش‌بنیان‌ها نیز یکی از مباحث تامین مالی خواهند بود.
عبده تبریزی در ادامه گفت: یکی از معضلات صادرات نفت مسئله انتقال منابع است که به خاطر محدودیت‌های بانکی در شرایط تحریم با مشکل مواجه هستیم. در حاشیه تامین مالی باید راه‌هایی پیدا کنیم که بتوانیم مسئله انتقال مالی را حل کنیم. یکی از این راه‌ها ارزهای رمزنگار هستند که در دنیا تا حدی به رسمیت شناخته شده‌اند. در ایران نیز بانک مرکزی تلاش می‌کند نحوه انتقال منابع با توجه به محدودیت‌ها برخی آلترناتیوها را فراهم کند. مثلا اگر خط مبادله با چین و روسیه فراهم شود می‌توانیم محدودیت دلار و یورو را دور بزنیم و یا با استفاده از سیستم تهاتر روش دیگری است که می‌توانیم محدودیت‌ها را پشت‌سر بگذاریم.
وی تاکید کرد: روش‌های تهاتر و رمزنگار از جمله روشهای انتقال مبادلات پولی هستند که می‌توان مورد بررسی قرار داد.
وی یادآور شد: البته رمزارزها اینگونه نیست که بتوانند مسائل مبادله پولی نفت ایران را به کل حل کند اما ابزار جانبی هستند که کار با آنها ضرورت دارد.
عبده تبریزی گفت: همواره در کشورمان هر وقت پول زیادی داشتیم بهره‌وری پایین آمده است اما در شرایط محدودیت، بهره‌وری بالاتر رفته است. امید است در شرایط فعلی محدودیت، نقدینگی را به بخش مولد انتقال دهیم.
با برگزاری این کنفرانس صنعت مالی و صنعت نفت توسعه می یابد
علی مبینی دهکردی رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی طی ایراد سخنانی اظهار داشت:‌ برگزاری کنفرانس توسعه نظام مالی در صنعت نفت، یعنی صنعت مالی و صنعت نفت با هم توسعه پیدا می کنند.
وی افزود:حوزه انرژی با تاکید بر منابع هیدروکربوری و زیرساخت هایی که در کشور فراهم است، می تواند عرصه فعالیت های مالی به شمار آید.
مبینی با اشاره به اینکه دست اندرکاران نظام سرمایه و نقدینگی در جامعه باید به هدایت شدن این جریان برای توسعه صنعت نفت کمک کنند،‌ افزود:  مردمی سازی صنعت نفت با تکیه بر اصل ۴۴ قانون اساسی محقق می شود.
وی گفت: زمینه هایی برای شرکت های کوچک و بزرگ، گروه هایی که در اکتشاف و تولید و صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی که به توسعه ظرفیت نیاز دارند، فراهم است تا با ظرفیت نظام مالی،‌سرمایه مورد نیاز خود را از داخل کشور تامین کنند.
رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی تاکید کرد: توسعه ای که اکنون برای زیر ساخت ها فراهم است، مانع نگهداشت نیست و بر دانش بنیان کردن روش های بهره ورانه باید تاکید کرد و بر همین اساس محلی در شهر ری از سوی وزیر نفت برای توسعه استارتاپ ها و شرکت های شتاب دهنده در نظر گرفته شده، زیرا حضور هوشمندانه شرکت بر پایه بخش خصوصی، می تواند مسایل را حل کند.
به گفته وی،  بر اساس پیشران بودن صنعت نفت،  فراهم کردن فعالیت استارتاپ ها، عرصه جدیدی در نفت و گاز فراهم می آورد و اکنون نیز ظرفیت های بسیار خوبی در کشور فراهم است.
مبینی مجموع تولید انرژی در کشور را معادل ۹.۵ میلون بشکه نفت دانست و افزود: بیش از ۶ میلیون بشکه از این تولید در داخل کشور مصرف می شود. ایران پنج برابر میانگین جهانی و ۱۲ برابر کشورهای پیشتاز مانند ژاپن مصرف انرژی دارد،  
وی تاکید کرد:‌ صرفه جویی در این زمینه یک بازار گسترده است و امکان یک تا دو میلیون بشکه صرفه جویی وجود دارد.
رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی یاداور شد: ایران از منابع خود به خوبی استفاده نمی کند و علاوه براین به فناوری و سرمایه گذاری خارجی برای سرعت و شتاب توسعه نیازمند است.
وی تاکید کرد: کنفرانس مزبور با مدل های توسعه در صنعت نفت، الگوی قراردادها، تامین مالی شرکت های ایرانی، الگوهای موفق همکاری این دو صنعت و برآورد ظرفیت های بازار پول و سرمایه برگزار خواهد شد.
مبینی ضمن تصریح این مطلب که ظرفیت های داخل کشور  راکد مانده، گفت: این ظرفیت ها می تواند ارزش افزوده بالایی ایجاد کند و در عین حال باید اولویت های درونی برای توسعه ظرفیت های بیرونی و ایجاد جریان توسعه استفاده شود.
وی اضافه کرد: صنعت نفت ایران، سالانه ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و متولیان ابزار مالی می توانند از این فرصت استفاده کنند.
به گفته مبینی صنعت پتروشیمی ۲۵ میلیارد دلار،‌ پالایشگاه ها ۱۸ میلیارد دلار و نیروگاه ها حدود ۱۴ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارند.  
وی افزود: نوآوری ها در شرایط خلا نهادی بوجود می ایند بنابراین نمی توان گفت که چنانچه قواعد وجود ندارد، باید نواوری  فراموش شود.
رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به مصرف انرژی سالیانه معادل ۶ میلیون بشکه نفت در کشور،‌گفت:  شدت مصرف ایران در انرژی، پنج برابر میانگین جهانی است و در این حوزه امکان یک تا دو میلیون بشکه صرفه جویی وجود دارد.
بخشی از ابزارهای مالی به تازگی ایجاد شدند
سعید اسلامی بیدگلی نیز در این نشست ضمن پاسخگویی به سوال خبرنگاران در زمینه ابزارهای مالی برای توسعه صنعت نفت گفت: بخشی از ابزارهای مالی مربوط به قانون توسعه ابزارهای سال 1388 است و برخی نیز به تازگی ایجاد شده اند.
وی ادامه داد: طی این سال ها تعداد زیادی کنفرانس و نشست های تخصصی برگزار شده و به ویژگی های تامین سرمایه ها وشیوه همکاری تامین مالی از طریق ابزارهای مالی توضیحاتی ارائه شده و در این زمینه طراحی هم صورت گرفته است. این ابزارها همه فروش سهام نیستند بلکه بسته به نوع پروژه، طراحی ابزارمالی برای آن پروزه صورت گرفته است، واین ابزار مالی استانداردهای لازم را دارند.
به گفته وی مسیر تامین مالی در حوزه صنعت نفت جدید است و مجموعه بازار سرمایه می تواند با تدوین ابزارهای جدید ظرفیت خود را توسعه دهد.
 
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :