١٣٩٨/١١/٢٦ ٤:٠٥ ب ظ
کد خبر : ٧١٨٢٧
تلاش برای هدایت نقدینگی به سمت پروژه ‎های صنعت نفت
نخستین کنفرانس یک روزه تامین مالی در صنعت نفت امروز 26 بهمن ماه با هدف هدایت نقدینگی موجود در کشور به سمت پروژه‎ های صنعت نفت ورویکردی کاربردی به سمت معرفی ابزارهای نوین تامین منابع مالی داخلی برای پروژه ها کار خود را آغاز کرد.
به گزارش خبرنگار سهام انرژی این مراسم با حضور دست اندرکاران حوزه صنعت نفت و بازار سرمایه در مرکز همایش های کوشک وزرات نفت برگزار شد. در ابتدای این مراسم علی مبینی دهکردی با طرح این سوال که چه کنیم روند نقدینگی در جهت توسعه ظرفیت‌های مزیت‌دار صنعت نفت و طرح‌های توسعه‌ای به‌کار گرفته شود، گفت: همکاران بازار سرمایه و بازار بانکی و پولی کشور تلاش کردند شکل‌گیری کنفرانس توسعه نظام مالی صنعت نفت زمینه‌ای برای ایجاد همکاری دوجانبه میان بخش‌های مختلف باشد.
مبینی از کنفرانس توسعه نظام مالی به عنوان یک نشست صرفا تخصصی میان بازار سرمایه و صنعت نفت یاد و ابراز امیدواری کرد که این نشست، شروع یک کار سازماندهی شده، پربازده و مزیت‌ساز در زمینه فعالیت‌های اقتصادی باشد.
رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: امیدواریم این روند، تجربه موفقی برای تمرکز نقدینگی موجود کشور که در بازار بورس هدف‌گذاری شده باشد و از آن بتوان در راستای توسعه و به‌کارگیری ظرفیت‌ها و مزیت‌های صنعت نفت کشور بهره برد.
مبینی افزود: صنعت نفت در سال‌های اخیر اهتمام زیادی نسبت به ساخت داخل و همچنین سازماندهی نظام علمی کشور داشته است به‌گونه‌ای‌ که دانشگاه‌ها با همه ظرفیت‌ها و امکانات خود به صنعت نفت ورود کرده و ما هم امیدواریم با برگزاری کنفرانس توسعه نظام مالی صنعت نفت بتوانیم گامی موثر در زمینه پیوند صنعت مالی و صنعت نفت کشور برداریم.
باید جریان کار و زندگی را در کشور فعال نگه داریم
وزیر نفت در این کنفرانس با اشاره به وجود راه‌های متعدد تأمین مالی در صنعت نفت، تاکید کرد: در شرایطی هستیم که باید سعی کنیم جریان کار و زندگی را در کشور فعال نگه داریم و در این چرخه، کار بعضی از صنایع مانند صنعت نفت بسیار تعیین‌کننده است.
وی با تأکید بر اینکه در صورت فعال شدن پروژه‌های نفت و پتروشیمی اشتغال‌زایی و درآمدزایی شده و سود خوبی حاصل می‌شود، افزود: با توجه به اینکه به‌طور طبیعی سالانه در صنعت نفت باید بیش از ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شود، اگر این رقم کاهش یابد کل چرخه دچار اختلال می‌شود و وظیفه ما این است که جریان سرمایه‌گذاری را فعال کنیم.
وزیر نفت ادامه داد: راه‌های متعددی در صنعت برای تأمین مالی پروژه‌ها ازجمله استفاده از صندوق توسعه ملی، فاینانس خارجی، منابع بانکی و بازار پول، اوراق مشارکت و انواع اوراق مالی اسلامی یا فروش بخشی از سهام شرکتی برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های جدید وجود دارد که مدیران شرکت‌های نفتی به‌خوبی آن را تجربه کرده‌اند و می‌دانند و در بازار بورس هم شناخته شده است.
زنگنه با اشاره به اینکه افزون بر این راه‌ها باید از ابزارها و روش‌های دیگری نیز برای تأمین مالی پروژه‌های صنعت نفت استفاده کرد، گفت: حداقل در پنج سال آینده طرح‌های نیمه‌تمام بخش پتروشیمی بیش از ۳۰ میلیارد دلار است که این طرح‌ها هیچ‌کدام عقب نیستند و در حال پیشرفت هستند و سرمایه‌گذاران قادر به تأمین این هزینه هستند، اما هرچه بتوانیم از سرمایه‌های خرد در جامعه استفاده کنیم امکان تکمیل این طرح‌ها و طرح‌های جدیدتر بیشتری فراهم می‌شود.
وی با بیان اینکه حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار طرح در پتروشیمی نهایی شده است که هنوز آغاز نشده‌اند، گفت: مانند طرح‌های میانی و پایین‌دستی پتروشیمی یا طرح‌هایی در زنجیره الفین که هر طرح تا ۵ میلیارد دلار هزینه دارد و الفین‌هایی با خوراک ترکیبی هستند که بسیار برای ما مؤثرند و در مجموع حدود ۴۰ میلیارد دلار هستند.
وزیر نفت با اشاره به اینکه می‌توان تا ۲۰ میلیارد دلار در طرح‌های پتروپالایشگاهی و بهسازی پالایشگاه‌های موجود و پالایشگاه‌های جدید سرمایه‌گذاری کرد، افزود: سرمایه‌گذاری در پتروشیمی و پتروپالایشگاه‌ها در کل از سوی شرکت‌های بخش خصوصی و بخش کمی نیز از سوی نیمه‌خصوصی‌ها به‌منظور تقویت آنها انجام می‌شود.
زنگنه با بیان اینکه انجام سرمایه‌گذاری در صنعت گاز بیشتر دولتی است و بخش کمی از آن مانند شبکه‌های توزیع از سوی بخش خصوصی انجام می‌شود، ادامه داد: البته بخش خصوصی می‌تواند در پروژه ذخیره‌سازی زیرزمینی گاز نیز حضور داشته باشد که در حال آغاز شدن است.
وی به طرح‌های استخراج و اکتشاف و تولید نفت اشاره و تصریح کرد: ما خیلی انتظار نداریم که شرکت‌های ایرانی ریسک اکتشاف را بپذیرند، بلکه از آنها می‌خواهیم محلی را که از سوی دولت و شرکت ملی نفت ایران اکتشاف شده و مشخص است توسعه دهند، یا در میدانی که در حال بهره‌برداری است نگهداشت تولید داشته باشیم. زمینه‌های بسیاری در این باره برای بخش نفت و گاز وجود دارد.
وی با بیان اینکه بخشی از توسعه صنعت نفت نیازمند فناوری و بخش دیگر نیازمند تأمین مالی است، اظهار کرد: ده‌ها میلیارد اعتبار برای توسعه صنعت نفت، توسعه میدان‌های نفتی و گازی، نوسازی و بازسازی تأسیسات نفت نیاز است که البته وزارت نفت تنها به یک روش الگوی جدید قراردادهای نفتی اتکا نکرده و قراردادهای EPC و یا EPD نفت هم در دستور کار قرار دارد و بخشی از منابع را هم از بازار سرمایه از طریق روش‌های سخت اوراق منابع جذب کردیم تا جریان فعالیت زنده باشد.
وزیر نفت ادامه داد: ما نمی‌توانیم ۱۰۰ دکل فعال را یک‌مرتبه به دلیل نبود منابع مالی غیرفعال کنیم. این موضوع یک بیکاری گسترده و ناامیدی ایجاد می‌کند. ما وقتی طرحی را کار می‌کنیم همه صنایع ماشین‌سازی، آهنگری و ریخته‌گری کشور هم کنار ما (صنعت نفت) کار می‌کند.
زنگنه با اشاره به اینکه ورود شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) به صنعت نفت با دو ریسک، اجرا و زمان‌بندی و ریسک مخزن همراه است، افزود: بازپرداخت هزینه اجرای طرح، تابع رسیدن به اهدافی است که در قرارداد آمده است. درواقع بازپرداخت زمانی شروع می‌شود که شرکت طرف قرارداد به تولید برسد.
وی با بیان اینکه یک شرکت اکتشاف و تولید که سهامدار جایی نیست و تولیدکننده نفت هم نیست قرار است منابع موردنیاز خود را از بازار سرمایه تأمین کند، افزود: تأمین مالی باید به روشی در بازار سرمایه انجام شود که بتوان به آن اتکا کرد و مردم بتوانند با چشم باز سرمایه‌گذاری و تصمیم‌گیری کنند.
بازپرداخت طرح‌های پالایشی گاز از محل خرید تضمینی خدمات بهره‌برداری
حسن منتظرتربتی در نخستین کنفرانس توسعه نظام مالی صنعت نفت ضمن بیان گزارش مبسوط از نحوه اجرای طرح احداث خط لوله ششم سراسری انتقال گاز کشور اظهار کرد: با توجه به سهم قابل توجه نیروگاه‌های سیکل باز در کشور و فرض سرمایه‌گذاری ۳۳ میلیارد دلاری و همچنین اجرای طرح‌های بهینه‌سازی نیروگاهی شاهد افزایش بازده تولیدی خواهیم بود.
وی ادامه داد: این افزایش تولید با توجه به قیمت برق صادراتی، سالانه معادل ۴.۵ میلیارد دلار درآمد ایجاد می‌کند که می‌تواند منبعی مناسب برای باز پرداخت سرمایه‌گذاری انجام‌شده در کمتر از هشت سال باشد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه به معرفی پروژه‌های حائز اولویت در شرکت ملی گاز ایران برای تامین منابع مالی پرداخت و یادآور شد: خط لوله صادراتی گاز عمان، احداث خط انتقال گاز نهم، دهم و یازدهم سراسری، توسعه فاز دوم مخزن ذخیره‌سازی سراجه قم، ساخت فاز دوم پالایشگاه ایلام از اولویت‌های شرکت ملی گاز ایران برای سرمایه‌گذاری است.
تربتی به پیشنهاد زمینه‌های سرمایه‌گذاری برای آینده در قالب الگوی ساخت، بهره‌برداری و واگذاری (BOT) اشاره و تصریح کرد: در بخش تولید و عرضه گاز می‌توان به پروژه‌های پالایشگاهی اشاره کرد که بازپرداخت این پروژه‌ها از محل منابع حاصل از تولید محصولات جانبی خواهد بود.
وی افزود: طرح‌های ساخت خطوط لوله و ایستگاه‌ها نمونه‌ای دیگر از طرح‌های بخش تولید و عرضه گاز است که بازپرداخت آن از محل منابع حاصل از جایگزینی سوخت مایع با گاز طبیعی محقق می‌شود.
معاون وزیر نفت در امور گاز از پروژه‌های پالایشگاهی به عنوان مورد سوم از طرح‌های بخش تولید و عرضه گاز یاد کرد و ادامه داد: بازپرداخت این نوع از پروژه‌ها از محل خرید تضمینی خدمات بهره‌برداری خواهد بود.
تربتی از پروژه‌های بهینه‌سازی مصرف گاز در بخش نیروگاهی به عنوان یک نمونه از طرح‌های بخش مصرف یاد کرد و افزود: بازپرداخت این نوع پروژه‌ها از محل منابع حاصل از افزایش بازده مصرف گاز در تولید برق انجام می‌شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه لازم است در زمینه مدیریت مصرف گاز اقدام‌های قابل توجهی انجام شود، بنابراین حضور سرمایه‌گذاران برای بهینه‌سازی مصرف ضروری است.
 
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :