١٣٩٩/٠٦/٢٤ ٩:٠٩ ب ظ
کد خبر : ٧٢١٧٨
گزارش انجمن صنایع پلیمر ایران از حال و روز این صنعت؛
کاهش تولید و تعطیلی واحدهای پلیمری به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه
آخرین قیمت‌های اعلام شده برای‌ انواع گریدهای مواد اولیه پتروشیمی حاکی از آن است که اراده‌ای برای توقف افزایش بی‌رویه قیمت‌ها در این بازار وجود ندارد. از سوی دیگر بسیاری از فعالان صنعت پلیمر و پلاستیک از کاهش تولید، رو به تعطیلی رفتن واحدهای تولیدی و عدم توان تامین نیازهای مردم سخن می‌گویند.
به گزارش سهام انرژی از اینپیا، داده های موجود حاکی از آن است که نرخ ارز از هفته اول اردیبهشت تا هفته گذشته چیزی در حدود 49 درصد افزایش را تجربه کرده است و این موضوع می تواند یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت ها باشد.
 همچنین موضوع دیگری که همچنان بر قیمت ها فشار وارد می کند، تفاوت نرخ ارز نیمایی با بازار آزاد است که این موضوع همچنان سوداگری در بازار مواد اولیه پلیمری را سودده تز از تولید کرده است. در این میان نباید از عدم کفایت عرضه مواد اولیه پلیمری در بازار برای تولیدکنندگان غافل ماند که این امر نیز به خودی خود در بازار تنش هایی را ایجاد کرده است.
 علاوه بر این قیمت های پایه نیز با توجه به افزایش نرخ دلار و محاسبات خاص و غیر شفافی که برای میانگین گیری قیمت های جهانی صورت می‌گیرد، روندی تماما صعودی را تجربه کرده اند.
 به این صورت که در برخی گرید ها که قیمت های جهانی با کاهش در این بازه زمانی همراه بوده اند نیز با رشد قابل توجه قیمت ها مواجه اند و به قولی همه عوامل دست به دست یکدیگر داده اند تا تولیدکنندگان صنایع پایین دستی را متوقف کنند.
برای مثال بهای تمام شده پلی پروپیلن شیمیایی (MR230C) در هفته اول اردیبهشت ماه برابر با 126.638 ریال بوده است و تا پایان هفته گذشته به 288.271 تومان رسیده است که این موضوع نشان از رشد 128 درصدی بهای تمام شده این گرید دارد. این در حالی است که در این بازه زمانی قیمت ارز حدود 49 درصد و قیمت جهانی این محصول حدود 10 درصد رشد داشته است.
سعید صبوری، عضو هیات مدیره ادوار انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در این خصوص به گفت: این روزها شاهد آن هستیم که قیمت مواد اولیه هر روز به مقادیر قابل توجهی افزایش می یابد در حالی که ما نمی‌توانیم قیمت محصولات خود را تا این اندازه افزایش دهیم.
 وی اظهار کرد: حتی توقف فروش محصولات نیز هیچ کمکی نمی‌کند و با وجود سابقه طولانی، اجناس بسیار و زمینه های متنوع فعالیت، بدون هیچ بدهکاری بانکی هر لحظه احساس می‌کنیم دیگر امکان ادامه فعالیت نداریم.
 این فعال اقتصادی با اشاره به وجود مشکلات متعدد برای صنایع گفت: نه دولت ارز دارد که توزیع کند و نه بالادستی‌ها در قیمت فروش مواد خود رحم دارند.
 صبوری ادامه داد: در حال حاضر به فکر کاهش تولید خود هستیم چرا که نمی توانیم سفارش های دریافتی را به طور کامل تامین کنیم و بدهکار مردم شده ایم.
 وی افزود: چند نرخی بودن ارز همه را گرفتار کرده و در شرایطی که هر روز دلار در صدی گران می شود، امکان ادامه فعالیت وجود ندارد.
 صبوری همچنین صدور بخشنامه های متعدد و تغییر هر روزه قوانین را موجب سردرگم شدن فعالان اقتصادی و تولیدی دانست.
 افزایش نرخ ارز و چند نرخی بودن آن منشاء همه مشکلات است
عیسی غریبی، یک فعال نامدار صنعت پلیمر نیز ارز چند نرخی و افزایش لجام گسیخته قیمت ارز را منشاء همه مشکلات می داند و می گوید تا وقتی ثبات بر بازار ارز حاکم و ارز تک نرخی نشود هیچ مشکلی حل نخواهد شد چرا که بسیاری از واحدهای تولیدی معاملات ارزی دارند.
 غریبی در این خصوص به اینپیا گفت: در این شرایط آشفته بازار ارز هر کسی سعی می کند نرخ مواد خود را گران‌تر بفروشد و هیچ کسی هم بر آن ها کنترل نمی کند. تا وقتی بانک مرکزی بر بازار ارز ثبات حاکم نکند این تلاطم در همه بازارها ادامه خواهد یافت.
این فعال صنعت پلاستیک و پلیمر خاطر نشان کرد: هر روز شاهدیم که حداقل 20 درصد از دارایی های ما بر باد رفته چون دلار گران شده و ارزش پول ملی به شدت کاهش یافته است.
 وی با بیان اینکه بانک مرکزی با بازی نرخ ارز در حال کاسبی است، افزود: در وهله اول بانک مرکزی در خصوص نرخ ارز، پس از آن گمرک در خصوص ترخیص کالا، وزارت صمت برای صدور مجوز و گرانی آب و برق از سوی وزارت نیرو تولید را با مشکل همراه کرده است.
 به گفته غریبی افزایش 40 درصدی حقوق و دستمزد بدون کنترل بازار، تنها تورم را تشدید و این قشر را ضعیف تر کرد.
این فعال اقتصادی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری نام جهش تولید را برای سال انتخاب کردند اما امسال سنگی نبود که به پای تولید بسته نشود.
ادامه وضعیت موجود می تواند توجیه اقتصادی را به صورت کلی از صنایع پلیمری خارج کرده و توان رقابت را از این تولیدکنندگان بگیرد. در این میان نکته ای که بسیاری از فعالان صنعت پلیمر و پلاستیک به آن اشاره می کنند، این است که نرخ صادراتی مواد اولیه پلیمری از نرخ فروش داخلی کم تر است و این موضوع بهای تمام شده تولید رقبا در کشورهای همسایه را کاهش می دهد و مصداق خودزنی در حوزه تولید و اشتغال است.


برچسب ها
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :