انتظارها به سر رسید و در نهایت تحریم کننده اصلی ایران یعنی دونالد ترامپ به اتخاذ فشارهای حداکثری، به کنار می رود. البته اینکه انتخابات آمریکا و آمدن رئیس جمهور جدید تا چه حد و میزانی می تواند از اندک مشکلات ایران کم کند باید منتظر بود و شاهد تغییرات آن بود اما در نهایت ممکن است با رفتن ترامپ از فشارهای حداکثری کم شود و فشارهای مستبدانه به فشار حداقلی تقلیل یابد؛ زیرا سیاست آمریکا در قبال ایران یک سیاست یک بام و دوهواست و نشانه های گذشته نیز نشان می دهد که این سیاست گاهی به نعل می زند و گاهی به میخ.
از این رو نمی توان خیلی به این گونه تحولات و رویدادها امیدوار بود اما در اقتصاد ایران بازارگردانان و فعالان اقتصادی هستند که با نگاهی به بیرون سعی دارند مهره های بازی اقتصاد ایران را بر این مبنا جا به جا کنند. نمونه بارز آن نیز نرخ ارز و تبعات کاهشی آن با انتخاب رئیس جمهور جدید بود که تحولات این انتخابات به دقایقی نرخ ارز و بازارهای موازی ایران مانند طلا و خورو را تغییر می داد و این بازارها روزانه در نوسان قرار می گرفتند به طوری که شاهد بودیم با افزایش چند درصدی رای الکترال ترامپ، دلار در ایران با افزایش چند هزار تومانی به 32 هزار تومان رسید و پس از اندک ساعتی با رقابت بایدن و پیشی گرفتن او از انتخابات، نرخ دلار در ایران میل به نزول یافت و در نهایت نیز دیدیم که با پیروزی بایدن در انتخابات دلار نزدیک به 4 تا 5 هزار تومان کاهش یافت و به 22 هزار تومان رسید و به گفته فعالان بازار ارز قیمت دلار تا 20 هزار و کمتر از آن نیز قابل پیش بینی خواهد بود.
قیمت انواع ارز در ایران این روزها دیگر با این گونه تحلیلی هایی که اگر عرضه بیشتر شود قیمت ها کاهش می یابد نیز پیش نمی رود زیرا بازار از آینده پیش بینی می کند که در صورت روی کار آمدن بایدن فشار حداکثری کم خواهد شد و موضوعاتی از قبیل فروش نفت ایران و باز شدن بازارها و برداشتن تحریم صرافی ها نیز روند ورود ارز به ایران را تسهیل خواهد کرد؛ در واقع این چنین موضوعاتی می تواند دستیابی به انواع ارز در ایران را فراهم کند و با افزایش عرضه ارز دیگر این بازار شاهد قیمت هایی به بیش از 25 هزار تومان در هر دلار را نخواهد دید.
اما به اعتقاد تحلیل گران داخلی، ارزیابی و اتخاذ هر گونه تصمیمی درباره سیاست های آینده آمریکا در قبال ایران زود است و باید منتظر اعمال سیاست های جدید با روی کارامدن جرج بایدن بود. اینکه این رئیس جمهور در سخنرانی انتخاباتی ادعای بازگشت به برجام را کرده بود و واکنش بازار ارز نیز در نتیجه چنین ادعایی در نوسان کاهشی قرار دارد اما باید در عمل چگونه است و چطور پیش خواهد رفت. تحلیل دیگر صاحب نظران این است که انتخاب بایدن دوره رکود و انتظار را در اقتصاد ایران بیشتر می کند اگر ترامپ رئیس جمهور می شد تکلیف مشخص بود زیرا سیاست های مخرب او بر همه آشکار بود؛ اما با توجه به سیاست یک بام و دوهوای آمریکایی ها انتظارها بیشتر می شود و فعالان بازار همچنان شرایط را در وضعیت روانی بازار به رکود و شرایط غیرقابل پیش بینی نگه می دارند.