١٤٠٣/٠٥/٠٤ ١٠:٢٨ ق ظ
کد خبر : ١٠٣٧٠٥
با کارفرمایی و تعهد شرکت آب و نیروی ایران،
با افتتاح بند بادین آباد، تکمیل عملیات انتقال آب به دریاچه ارومیه تحقق یافت
ستاد احیا دریاچه ارومیه با افتتاح بند بادین آباد در بالادست سد کانی سیب، عملیات انتقال سالانه 480 میلیون مترمکعب آب را به این دریاچه به مرحله نهایی رساند.
به گزارش خبرنگار اعزامی بازار انرژی به شهر ارومیه و بازدید میدانی از عملیات احیا دریاچه ارومیه، این موضوع به راحتی قابل ارزیابی است که اقدامات صورت گرفته توسط وزارت نیرو و کارفرمای شرکت توسعه منابع آب ونیروی ایران برای احیا این دریاچه در چند مرحله و با ایجاد مهندسی، ساخت و اجرا، امروز این دریاچه به نسبت سال های گذشته در شرایط مطلوبی قرار دارد.
هر چند کاهش نزولات آسمانی به کاهش منابع آبی بستر این رودخانه آسیب های جدی وارد کرد اما طی چند مرحله عملیات انتقال آب، این طور به نظر رسید که آب را می توان کیلومترها بالاتر از دریاچه و از کوه های پیرانشهر مدیریت کرد و این آب را که در نتیجه ذوب شدگی بارش برف حاصل می شود از بند بادین آباد به سد کانی سیب و در نهایت به دریاچه ارومیه انتقال داد.
 محسن عباس زاده در حاشیه بازدید از سد و تونل کانی سیب و بند بادین آباد، بیان کرد: طی ۲ تا ۳ دهه گذشته با تغییرات اقلیمی، کاهش نزولات آسمانی و برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی؛ بیلان اوضاع دریاچه ارومیه منفی  و با چالش جدی مواجه شد و پارک ملی دریاچه ارومیه می‌رفت تا در خطر نابودی کامل قرار گیرد تا اینکه در اواسط دهه ۸۰ ستاد احیای دریاچه شکل گرفت و کار کارشناسی انجام و عوامل این رخداد مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهایی ارائه شد.
وی افزود: با توجه به کاهش ارتفاع سطح آب دریاچه ارومیه و با تشکیل ستاد احیاء این دریاچه، طرح انتقال آب مازاد از حوضه آبریز مجاور دریاچه ارومیه به عنوان یکی از راهکارهای ۱۹گانه مورد تأیید قرار گرفت که بخشی از این اقدامات به وزارت نیرو واگذار شد.
جانشین مجری طرح سامانه انتقال و سد کانی سیب به دریاچه ارومیه گفت: در بخش سخت افزاری در فاز اول انتقال آب به دریاچه ارومیه، احداث سد کانی سیب را در دستور کار آب و نیرو قرار گرفت



وی با بیان اینکه اجرای تونل حدود ۶ سال به طول انجامید، ادامه داد؛ این سد از نوع سنگ‌ریزه‌ای با هسته رسی و ارتفاع ۵۷ متر با حجم مخزن ۲۲۰ میلیون مترمکعب در ۱۵ کیلومتری پیرانشهر ساخته شد و همچنین سامانه انتقال آب نیز متشکل از تونلی به طول ۳۶ کیلومتر و کانال انتقال به طول ۱۱ کیلومتر و لایروبی بخشی از رودخانه گدارچای با هدف انتقال ۳۰۰ میلیون مترمکعب از آب ذخیره شده در سد کانی سیب که بخشی از آورد رودخانه‌های این حوضه در طول سال است، انجام شد و اسفندماه سال ۱۴۰۱ توسط رئیس جمهور شهید افتتاح شد.
به گفته عباس زاده تاکنون در چند مرحله رهاسازی آب از طریق این سامانه سرآغازی بر احیای دریاچه ارومیه شده و روح تازه‌ای بر کالبد آن تزریق شد.
وی افزود: در ادامه این مسیر و در جهت نیل به اهداف کلی این طرح بزرگ زیست محیطی، بند بادین آباد و کانال ۴.۵ کیلومتری انتقال آب ساخته شد تا با بهره‌برداری از فاز دوم و نهایی بزرگ‌ترین طرح محیط زیستی خاورمیانه و افزودن ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب رودخانه بادین آباد به مخزن سد کانی سیب، در مجموع امکان انتقال سالانه ۴۸۰ میلیون متر مکعب آب که ۴۰ درصد آب انتقالی به دریاچه را شامل می شود؛ به منظور، تأمین بخشی از نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه فراهم شود.
جانشین مجری طرح سامانه انتقال و سد کانی سیب به دریاچه ارومیه گفت: با بهره‌برداری از فاز دوم و نهایی بزرگ‌ترین طرح محیط زیستی خاورمیانه و افزودن ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب رودخانه بادین آباد به مخزن سد کانی سیب، در مجموع امکان انتقال سالانه ۴۸۰ میلیون متر مکعب آب که ۴۰ درصد آب انتقالی به دریاچه را شامل می‌شود؛ تا تأمین بخشی از نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه فراهم شود.



دریاچه ارومیه طی سال های گذشته می رفت تا به شوره زاری بدل شد که جدای از زیان زیست محیطی وجود چنین دریاچه ای را برای نسل های آینده به فراموشی بسپارد اما با احیا این دریاچه و همت مهندسان و عملیاتی شدن طرح احیا دریاچه ارومیه، این طرح در حداقل ترین زمان و با کاری شبانه روزی عملیات انتقال آب به سرانجام رسید تا از حداقل امکانات منابع آبی منطقه برای تامین آب دریاچه نهایت تلاش به عمل آید و این مهم در بازدید میدانی قابل ارزیابی و مشاهده است.



برچسب ها
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :