١٣٩٧/١٠/٠٥ ١٠:٣٩ ق ظ
کد خبر : ٧١٢٦١
دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت:
دلالان از بازار پتروشیمی خارج شدند
مهدوی تاکید کرد: با خروج دلالان از بازار پتروشیمی، میزان عرضه و تقاضا به تعادل رسیده است و تولیدکنندگان بخش پایین‌دستی می‌توانند مواد اولیه را با شرایط مناسب تری تهیه کنند.
به گزارش سهام انرژی از ایرنا، در نیمه نخست امسال پس از نوسان های نرخ ارز، بازار محصولات پتروشیمی با نابسامانی هایی روبرو شد و قیمت ها افزایش و میزان دسترسی تولیدکنندگان واقعی به مواد اولیه کاهش یافت.
به سبب فروش محصولات پتروشیمی در بورس کالا به نرخ ارز 4200 تومانی، دلالان به خرید از بورس کالا و فروش محصولات در بازار آزاد یا قاچاق آن اقدام و سود سرشاری را عاید خود می کردند.
در این میان، به سبب رشد قیمت ها تولیدکنندگان بخش پایین دستی و مصرف کنندگان از دسترسی به مواد اولیه ارزان محروم شدند.
در نیمه نخست سال تقاضا برای پلیمرها در بورس کالا نسبت به پارسال حدود سه برابر افزایش یافت که نشان می داد دلالان در این بازار به شدت فعال شده اند.
اما پس از انجام اصلاحاتی در سازوکار معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا مانند حذف سقف معاملات و تغییر مبنای محاسبه قیمت ها از ارز 4200 تومانی به ارز سامانه نیما، این روند تغییر یافت و بساط دلالی از این بازار به تدریج برچیده شد.
دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در این زمینه  گفت: بازار پتروشیمی اکنون به تعادل رسیده است و دلالان از این بازار خارج شده‌اند.
احمد مهدوی ابهری اضافه کرد: در نیمه نخست امسال به علت نوسان شدید قیمت ارز و سود سرشار دلالی، میزان تقاضا از عرضه بسیار بالاتر بود اما اکنون در بسیاری از محصولات، حجم عرضه از تقاضا پیشی گرفته است.
وی اضافه کرد: نرخ عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا اکنون بر مبنای نرخ سامانه نیماست اما مقایسه مواد اولیه ای که اکنون به دست مصرف کننده نهایی بخش پایین دستی می‌رسد با زمانی که مواد اولیه پتروشیمی با نرخ دلار 4200 تومانی عرضه می‌شد نشان می دهد که قیمت‌ نهایی کاهش یافته است.
به گفته وی، در زمان عرضه محصولات پتروشیمی با ارز 4200 تومانی، دلالان سود اصلی را می بردند و مواد اولیه با قیمت بالاتر به دست تولیدکننده بخش پایین‌دستی می رسید اما اکنون پس از آزاد شدن سقف معاملات و مبنا قرار گرفتن نرخ ارز سامانه نیما، شرایط بهبود یافته و فعالیت دلالان کاهش یافته است.
دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی افزود: در برخی محصولات مانند گریدهای پلی اتیلن و مواد شیمیایی میزان عرضه در بورس کالا بیشتر از تقاضاست. فقط در برخی محصولات مانند «پت نساجی» و یا «پروپیلن»، میزان تقاضا اندکی بیشتر از عرضه است که علت آن به بروز مشکل در تحویل خوراک پالایشگاه ها به واحدهای پتروشیمی و قیمت‌گذاری آنها باز می‌گردد.
مهدوی ابهری گفت: در هفته منتهی به بیست و ششم آبان ماه 104 هزار تن پلیمر در بورس کالا عرضه شد؛ در حالی که فقط 87 هزار تن تقاضا برای آن وجود داشت و در نهایت 66 هزار تن فروخته شد.
به گفته وی، در هفته منتهی به دهم آذر 99 هزار تن محصول پلیمر عرضه شد که میزان تقاضا برای آن 91 هزار تومان بود.
وی اضافه کرد: در هفته منتهی به بیست و چهارم آذر نیز 98 هزار تن محصول پتروشیمی عرضه شد؛ در حالی که 85 هزار تن تقاضا برای آن وجود داشت و در نهایت 75 هزار تن محصول معامله شد.
دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: روند تامین خوراک واحدهای پتروشیمی مطلوب است و برخلاف سال‌های گذشته با قطعی گاز در فصل زمستان مواجه نیستیم.
وی درباره قیمت محصول نهایی که به دست مردم و مصرف کنندگان می‌رسد، گفت: قیمت‌گذاری در این باره، خارج از حیطه اختیارات ماست و باید از نهادهای ذیربط مانند سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان پیگیری شود.
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :