١٣٩٨/٠٢/١٣ ٦:٠٩ ب ظ
کد خبر : ٧١٣٨٥
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت:
جهش دوم صنعت پتروشیمی تا سال ۱۴۰۰
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: با بهره‌برداری از ۱۸ طرح پتروشیمی تاسال ۱۴۰۰تولید قابل فروش با ۷۰ درصد رشد به ۵۱ میلیون تن می‌رسد که مصداق جهش دوم در این صنعت است.
به گزارش سهام انرژی، بهزاد محمدی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی امروز جمعه (13 اردیبهشت ماه) در نشست با اصحاب رسانه  در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اظهارکرد: صنعت پتروشیمی صنعتی کارآمد و استراتژیک است و به دلیل تاثیر آن در اقتصاد و درآمدزایی از اهمیت بالایی برخوردار است صنعت پتروشیمی ایران یک بنگاه اقتصادی نیست بلکه یک نظام اقتصادی است و تأثیر زیادی در درآمد زایی دارد.
وی در مورد وضعیت صنعت پتروشیمی در نگاه کلان گفت: در حال حاضر ۲۵.۳ میلیون تن خوراک از نفت ،گاز و NGL دریافت می کند که از این مقدار دو سوم خوراک گازی و یک سوم خوراک مایع است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود : در حال حاضر صنعت پتروشیمی ۵۵ مجتمع تولیدی فعال دارد و دو هاب عملیاتی در سطح کشور قرار دارند. قدیمی‌ترین آن از دهه پنجاه منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر با ۲۰ مجتمع تولیدی فعال و هاب دوم منطقه ویژه اقتصادی پارس عسلویه با ۱۶ مجتمع تولیدی فعال است.
معاون وزیر نفت گفت: ۱۹ مجتمع تولیدی دیگر در سایر مناطق کشور از جمله در مسیر خط لوله اتیلن غرب فعالیت می کنند. حجم کلیه محصولات تولیدی ۵۵ میلیون تن است که از این مقدار بخشی به صورت درون مجتمع مصرف می‌شود و ۳۱ میلیون محصول قابل فروش در حوزه پلیمری شیمیایی و غیر شیمیایی است.
تولید ۱۸ گروه محصول در صنعت پتروشیمی 
وی ادامه داد: ۱۸ گروه محصول پلیمری با ۳۰۰ گرید محصولات پلیمری در صنعت پتروشیمی وجود دارد و ۴۴ نوع محصول نیز شیمیایی می باشد که جمع آنها با دیگر محصولات غیر پلیمری و  غیر شیمیایی 350 محصول است. ۳۱ میلیون تن محصول قابل فروش وجود دارد که از این میزان ۲۲.۵ میلیون تن به مقاصد مختلف صادر می‌شود. ۸.۵ میلیون تن در داخل عرضه می‌شود که از این میزان ۴.۷ میلیون تن در بورس کالا تحت نظارت دقیق و کامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و و اعمال قیمت‌گذاری و کف عرضه آن عرضه می شود ۱.۸ میلیون تن نیز اوره تولیدی صنعت پتروشیمی تحویل وزارت کشاورزی می‌شود و دو میلیون تن محصول باقی مانده در مجوعه وزارت نفت مصرف می‌شود.
محمدی در مورد بحث ارزآوری صنعت پتروشیمی گفت: درآمد حاصل از فروش صنعت پتروشیمی ۱۷.۱ میلیارد دلار است که از این میزان ۱۲.۱ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات است و ۵ میلیارد دلار ارزش محصولات در فروش داخل هست بنابراین صنعت پتروشیمی با تولید ۳۱ میلیون تن ۱۷ میلیارد دلار درآمدزایی می‌کند .
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد بحث اشتغال زایی صنعت پتروشیمی گفت: در زمینه اشتغال به طور مستقیم ۶۷ هزار نیروی انسانی متخصص مهندسین و کارگران در مجتمع های فعالیت می کنند ۴۱ هزار نفر نیز به طور مستقیم در طرح ها و پروژه های صنعت پتروشیمی فعالیت می کنند در مجموع میزان اشتغال مستقیم صنعت پتروشیمی ۱۰۸ هزار نفر هست شاید به صورت غیرمستقیم معادل همین مقدار نیز در صنعت فعالیت می‌کنند که در شرایط فعلی قابل توجه است .
تنوع مقاصد صادراتی صنعت پتروشیمی
وی مقاصد صادراتی محصولات پتروشیمی را 30 مقصد اروپایی و آسیایی عنوان کرد و گفت: تعداد مشتریان صنعت پتروشیمی چند صد مورد از کشورهای متفاوت با تنوع مختلف است که کمک شایانی به تاب آوری کشور کرده است .
وی در زمینه دانش فنی گفت: از ۲۸۵ لایسنس فنی استفاده می شودکه نتیجه تنوع محصولات صنعت پتروشیمی است همچنین شرکت مستقل پژوهش و فناوری در سه هاب اراک ماهشهر و تهران فعالیت می‌کند و در ۱۰ سال گذشته توانسته به دانش فنی کاتالیست های مختلف دسترسی یابد و در سال ۹۸ کارخانه تولید کاتالیست پلی‌اتیلن سبک در پتروشیمی لرستان با همکاری شرکت پژوهش و فناوری تولید صنعتی خود را آغاز خواهد کرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: همچنین در آخرین روز نمایشگاه نفت گاز، پالایش و پتروشیمی قرارداد کاتالیست متانول با پتروشیمی سبلان منعقد خواهد شد که تحول بزرگی در کاتالیست های سنتز کشور است و با بهره برداری از ۱۲ طرح متانولی در سال ۱۴۰۴ کشور به حجم بالایی از کاتالیست متانول نیاز خواهد داشت و ارزش دلاری این کاتالیست برای هر پلنت ۵ میلیون دلار در سال است .
میزان مصرفی آب در صنعت پتروشیمی 5صدم درصد مصرف کشور 
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد میزان مصرف آب صنعت پتروشیمی گفت از 1000 میلیارد متر مکعب آب کشور، سهم صنعت پتروشیمی ۱۵۰ میلیارد متر مکعب برداشت عسلویه از خلیج فارس است ۱۰۰ میلیارد متر مکعب در هاب ماهشهر و در مجموع ۲۵۰ میلیارد مترمکعب است که از منابع زیرزمینی تامین نمی شود ۵۰ میلیارد متر مکعب باقی مانده آب که در پروژه های دیگر صنعت پتروشیمی مصرف می‌شود از منابع زیر زمینی است که پنج صدم درصد مصرف کشور و معادل ۱۷ روز مصرف آب شهر تهران است. بر همین اساس در مدار توسعه در نظر گرفته شده است که توسعه صنعت پتروشیمی در کنار دریا ها انجام شود تا منابع آبی داخل کشور متاثر نشوند.
طرح توسعه صنعت پتروشیمی در سواحل خزر در حال بررسی است
مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد برنامه‌های کلان شرکت گفت: مهم‌ترین محور توسعه صنعت پتروشیمی توسعه های های انرژی و بستر توسعه صنعت و قطب های سرمایه‌گذاری است بر همین اساس هاب انرژی بر پارسیان در شرق عسلویه با همکاری شرکت ایمیدرو به مساحت ۱۰ هزار هکتار طراحی شده است که زیرساخت های آن مانند اسکله خشک، فله و مایع در حال ساخت است و در سال جاری طرح‌ها برای سرمایه‌گذاری در این منطقه معرفی خواهند شد
وی افزود: هاب دیگرتوسعه پتروشیمی ها در ماهشهر حدود ۲۰ کیلومتر است که از امکانات و زیرساخت های فعلی ماهشهر استفاده خواهد کرد.در نهایت توسعه نوار ساحلی خزر در حال بررسی است و به دلیل تراکم جمعیت در استانهای شمالی، طرح‌هایی را برای سرمایه گذاری عملیاتی خواهیم کرد که منجر به رونق کسب و کار و اشتغال در منطقه خواهد شد.
تکمیل زنجیره ارزش اولویت صنعت پتروشیمی
محمدی در مورد صنایع تکمیلی و پایین دست پتروشیمی گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با رصد نیازهای صنایع تکمیلی و محصولات مورد مصرف در صنایع پایین دست پتروشیمی تلاش می کند تا محصولات مورد نیاز وارد زنجیره شده و بالادست نیاز صنایع پایین دستی را برطرف کنند و تولید هدفمند و شامل تکمیل زنجیره ارزش باشد.
برنامه های کلان توسعه ای
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد برنامه کلان توسعه گفت با ۱۰۳ طرح مواجه هستیم که از این تعداد ۳۹ طرح در حد مجوز آماده‌سازی ، تامین دانش فنی و تامین سرمایه هستند و پیشرفت کلی آنان زیر ۲۰ درصد قرار دارد و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش می‌کند تا در معرفی این طرح‌ها به سیستم بانکی همکاری داشته باشد. ۶۴ طرح بالای ۲۰ درصد پیشرفت دارند که از این میزان ۵ طرح زیر ساختی مثل خط اتیلن غرب و مرکز توسعه مخازن و اسکله صادراتی و یوتیلیتی متمرکز در های های توسعه است ۶ طرح تامین خوراک که وظیفه خوراک رسانی به طرح‌های ۵۳ گانه پتروشیمی را بر عهده دارد نیز وجود دارد که دو طرح آن استحصال اتان است.
از بین شش طرح تامین خوراک ۴ طرح باقیمانده در تامین خوراک صنعت در بالادست و میادین نفتی برای جلوگیری از فلرینگ است سه طرح NGL ۳۱۰۰ که ۲۷۰ میلیون فوت مکعب خوراک به پتروشیمی دهلران انتقال می دهد همچنین NGL 3200 در غرب کارون, مارون اهواز و پارسی وجود دارد و ان جی ال خارک که به میادین اطراف خارک دسترسی دارد و در فاز دوم متانول خارک مصرف کننده خوراک آن خواهد بود و در نهایت بیدبلند ۲ که دو میلیون فوت مکعب در روز خوراک می‌گیرد یکی از بزرگترین پتروشیمیایی بالادستی است در نهایت تامین کننده خوراک پتروشیمی گچساران بندر امام و امیرکبیر خواهد بود و ۶ میلیون تن به صورت مستقیم به صنعت پتروشیمی خوراک تزریق می‌کند
وی افزود: ۵۳ طرح باقی مانده زنده و فعال در صنعت پتروشیمی وجود دارد که از این تعداد ۳۰ طرح زیر ۲۰ تا ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته ۲۳ طرح بالای ۴۰ تا ۹۹ درصد پیشرفت دارند از بین این ۲۳ طرح ۱۸ طرح منتخب شده که سه تا در سال ۹۸ به بهره برداری و تولید پایدار می‌رسند و ۱۵ طرح در سال ۹۹ بهره‌برداری می‌شوند که می‌تواند مصداق بارز جهش دوم صنعت پتروشیمی باشد و ظرفیت را از ۶۴ میلیون تن به ۹۴ میلیون تن می‌رساند یعنی ۴۶ درصد افزایش ظرفیت خواهد بود در حقیقت ۳۱ میلیون تن محصول قابل فروش در حال حاضر وجود دارد که با بهره‌برداری از این ۱۸ طرح به ۵۱ میلیون تن می‌رسد یعنی ۷۰ درصد افزایش محصولات قابل فروش در ابتدای سال۱۴۰۰ داریم که مصداق جهش دوم است.
ظرفیت صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۴ به ۱۲۱ میلیون تن می رسد
وی در زمینه درآمدزایی صنعت پتروشیمی بعد از بهره برداری از ۱۸ طرح در دو سال آینده گفت: میزان درآمد از ۱۷.۱ با افزایش ۸ میلیارد دلاری به ۲۵ میلیارد دلار می‌رسد و صنعت با ۴۶ درصد افزایش ظرفیت و ۴۶ درصد افزایش درآمد ناشی از فروش محصولات روبرو خواهد بود با این اوصاف در حالی که بیش از ۵۳ درصد به بهره‌برداری برسند با فرض اینکه در این سال‌ها طرح جدیدی تعریف نشود پیش‌بینی می‌شود در سال ۱۴۰۴ ظرفیت صنعت پتروشیمی به ۱۲۱ میلیون تن برسد قطعاً این مدت با معرفی طرحهای جدید نیز همراه خواهد بود که رشد صنعت ۸۴ تا ۸۵ درصد است تعهد ما نزدیک به ۱۰۰ میلیون تومان تا سال ۱۴۰۰ بود که ۹۰ میلیون تومان آن محقق خواهد شد.
 
چاپ خبر چاپ خبر
ارسال به دیگران ارسال به دیگران
نظرات
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
نظر :