به گزارش سهام انرژی، "علی اکبر محرابیان" روز گذشته در آئین امضای تفاهمنامه بین وزارت نیرو و صمت برای احداث ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی توسط بخش صنعت و معدن، با اشاره به ظرفیتهای عظیم بخش صنعت و معدن در کشور طی سالهای گذشته، اظهار کرد: با تلاش گسترده مردم این مرز و بوم ظرفیتهای صنعتی و معدنی اعم از مس، آلومینیم، فولاد و صنایع انرژیبر، رشد بسیار بالایی در کشور داشته است.
وی با اشاره به افتخارات صنعت برق و با بیان اینکه این صنعت در دهههای ۶۰ و ۷۰ پیشرفتهای بسیار بالایی داشته، اضافه کرد: امروز در صنعت برق خودکفا، صاحب تکنولوژی، سازنده نیروگاههای حرارتی و برقآبی و عرضهکننده انواع خدمات برق از جمله خدمات فنی و مهندسی هستیم.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: متاسفانه در سالهای گذشته سرمایهگذاری در بخش نیروگاهی کشور کاهش یافته و نتوانستیم آنطور که باید سرمایهگذاری لازم را در بخش احداث نیروگاهها انجام دهیم و این موضوع باعث ۱۴ هزار مگاوات تراز منفی شد.
محرابیان با بیان اینکه نتوانستیم متناسب با رشد تقاضا ظرفیتسازی کنیم، تصریح کرد: ۱۴ هزار مگاوات تقریباً ۲۲ درصد تقاضای برقی است که ما امکان تولید آن را نداریم.
وی با اشاره به برنامهریزی وزارت نیرو در این زمینه افزود: برنامهریزی که در وزارت نیرو انجام شده، ایجاد ۳۵ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در حوزههای مختلف است. ۱۵ هزار مگاوات آن توسط شرکت برق حرارتی و شرکتهای تابعه به شکل نیروگاههای سیکل ترکیبی و بخش بخاری نیروگاهها و ایجاد ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نیز از دیگر برنامههای این وزارتخانه برای افزایش و توسعه ظرفیت است.
وزیر نیرو با اشاره به پتانسیل نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور خاطرنشان کرد: کشور ما پتانسیل بالایی در زمینه نیروگاههای تجدیدپذیر دارد، به طوری که تقریبا ۳۰۰ روز آفتابی در اقصی نقاط کشور داریم که نشان از ظرفیت و پتانسیل بالا است.
محرابیان با بیان اینکه تفاهمنامه امروز تشویق صنایع کشور در راستای احداث و ایجاد نیروگاههای اختصاصی برای مصارف خودشان است، تاکید کرد: تفاهمنامهای که امروز امضا میشود تفاهمنامه اجرای ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه توسط صنایع با حمایت وزارت نیرو و صمت است که البته رقم قراردادهایی که تاکنون منعقد شده بیش از ۱۰ هزار مگاوات است.
وی خاطرنشان کرد: این فرهنگی که اجازه بدهیم مصرف کنندگان عمده برق کشور خودشان سرمایهگذاری کرده و نیروگاه احداث کنند، اقدام بسیار خوبی است و این سرمایهگذاریها در آینده نزدیک منافع خوبی برای کشور دارد.
همچنین وزیر نیرو در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مجموع مصرف سوخت سالیانه نیروگاههای حرارتی 82 میلیارد مترمکعب است، گفت: با خروج نیروگاههای راندمان پایین میتوانیم قدمهایی را در راستای صرفهجویی در سوخت برداریم.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود 83 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی داریم که شامل 12 هزار و 500 مگاوات نیروگاه برقآبی، 1000 مگاوات نیروگاه اتمی، 800 مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر و الباقی هم نیروگاههای حرارتی است.
وی اضافه کرد: در بخش حرارتی مجموع مصرف سوخت سالیانه 82 میلیارد مترمکعب گاز یا موارد جایگزین است. محور بسته 35 هزار مگاواتی که در برنامه وزارت نیرو آمده، کاهش مصرف سوخت است. مهمترین عاملی که به دنبال همین بسته 35 هزار مگاواتی هستیم، این است که بتوانیم مصرف سوخت کشور را با راهاندازی بخش بخار، استفاده از سیکل ترکیبی و بهویژه استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر، کاهش و راندمان نیروگاهی را افزایش دهیم.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در این بین برنامهریزی کردهایم چند نیروگاهی که راندمانی پایینتر از 20 درصد دارند و متاسفانه در حال حاضر در حال تولید برق هستند را از چرخه نیروگاهی کشور خارج کنیم.
محرابیان ادامه داد: بعد از اجرای این برنامه چهار ساله افزایش 35 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی، ما دیگر هیچگونه مصرف اضافهای برای سوخت نخواهیم داشت، چراکه در بخشهای بخار و تجدیدپذیر نیازی به اضافه کردن سوخت نداریم و با حذف نیروگاههای پرمصرف، یک ظرفیت سوخت مشخصی برای ما ایجاد میشود.
بهگفته وی، وزارت نیرو از توسعه نیروگاههای اتمی بهشدت حمایت کرده و حتی برای این موضوع برنامه مشخصی دارد، چرا که نیروگاههای اتمی برای شبکههای برق هر کشوری ضروری محسوب میشوند. این نیروگاهها باعث پایداری شبکه شده، فرکانس را تنظیم میکنند و نیروگاههایی هستند که راندمان بالایی را دارا هستند.
وزیر نیرو با بیان اینکه تفاهمنامه با وزارت صمت، جزئی از بسته 35 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی است، افزود: این بسته به تصویب دولت رسیده و همه اعضای دولت روی آن تاکید دارند. وزارت نفت نیز از این بسته حمایت میکند، چرا که ما با افزایش راندمان نیروگاهی، سعی در کاهش مصرف سوخت داریم.
عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه در صنعت برق بهطور کامل خودکفا هستیم، خاطرنشان کرد: انواع تجهیزات، ماشینآلات و قطعات صنعت برق را در داخل تولید کرده و بخش قابل توجهی از خدمات فنی مهندسی را به کشورهای اقصی نقاط دنیا ارائه میدهیم. برای احداث 10 هزار مگاوات نیروگاه جدید در کشور نیز قوانین حکم میکند حداکثر استفاده از توان داخلی انجام شود.